A tápanyagok az élelmiszerek azon összetevői, amelyek a növekedéshez és az életműködéshez szükségesek.

Értékes tápanyagok

Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagok közül, amik az energiát adják: fehérjék, szénhidrátok, zsírok, és amik az anyagcsere folyamatok zavartalanságát biztosítják, védő és kiegészítő hatású tápanyagok: vitaminok, ásványi anyagok, víz és rost.

Fehérjék

A fehérjék az élő sejtek legfontosabb alkotóelemei. Az izmok, szervek és sejtek építőkövei. Testünk mintegy 20%-át fehérjék teszik ki, nagyon fontos a táplálékkal való bevitelük, különösképpen gyermek- és serdülőkorban. A bevitt fehérjéket a szervezet aminosavakra bontja, majd az aminosavakból szintetizálja meg saját fehérje láncait, melynek felépítésében 20 különféle aminosav vesz részt. Ezek közül kilenc esszenciális, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem képes szintetizálni, ezeket mindenképpen külső forrásból kell bejuttatni őket. Rendkívül fontos a megfelelő fehérjetartalmú táplálék fogyasztása. Hús, hal, tojás, tejtermékek, hüvelyesek és magvak jó forrásai lehetnek a fehérjéknek.

Szénhidrátok

A szénhidrátok szénből, hidrogénből és oxigénből álló alapvető tápanyagok. Fő energiaforrásunk. Táplálékaink igen jelentős részét képezik.  Gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek és cukorral gazdagított ételek tartalmazzák.

Zsírok

Fontos energiaforrásunk. Fogyasztásuk során jutnak be a szervezetbe a létfontosságú zsírsavak. A zsírban oldódó vitaminok felszívódásához elengedhetetlenek. A szervezetnek bizonyos mennyiségű zsiradékra szüksége van. Nem mindegy azonban, hogy milyen típusú zsiradékot és milyen formában fogyasztunk. Mind a növényi, mind az állati zsiradékok tartalmaznak telített és telítetlen zsírsavakat, különböző arányban. Egészséges zsírok találhatók a halakban, magvakban, avokádóban és olajokban. A növényi zsiradékok kedvező hatásának fontos sarokköve, hogy hogyan kerülnek felhasználásra. Hideg állapotban ugyanis ezen olajok minden kedvező hatása érvényesül, hevítés alatt azonban a többszörösen telítetlen zsírsavak egy része károsodik és lebomlik, túl nagy hőmérsékleten való hevítésük során pedig egészségre káros melléktermékek keletkeznek.

Vitaminok

A vitaminok a szervezet működésében részt vevő, anyagcsere folyamatokhoz és más biológiai funkciókhoz szükséges molekulák, melyek többsége a szervezetben nem keletkezik, ezért az embernek állati és növényi forrásból kell hozzájutnia. A zsírban oldódó vitaminok zsírban oldódnak, a szervezetben képesek raktározódni, hiányuk csak fokozatosan alakul ki. Pl. A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, K-vitamin. A vízben oldódó vitaminok csak nagyon kis mértékben képesek raktározódni, hiányuk gyorsan alakul ki Pl: B-vitaminok, C-vitamin.

Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok csak a természetben létező anyagok, a szervezet nem dolgozza fel őket. Fontosak a szervezet számára, például a csontok erősítéséhez és az idegrendszer megfelelő működéséhez. Átlagos táplálkozással megfelelő

mennyiségben kerülnek be a szervezetbe, de ionos formába kell átalakulniuk ahhoz, hogy a szervezet képes legyen őket felhasználni. Túlzott fogyasztásuk bizonyos mennyiség felett toxikussá válhat. Makroelemek: kalcium, klór, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, kén. Mikroelemek, nyomelemek: króm, kobalt, réz, fluor, jód, vas, mangán, molibdén, szelén, cink.

Víz

A víz valamennyi élő szervezet fő alkotóeleme és az emberi test legnagyobb mennyiségben előforduló összetevője. Legnagyobb koncentrációban az izomban és a zsigerek sejtjeiben fordul elő. Kulcsfontosságú az életben maradáshoz és minden biokémiai folyamathoz a testben. A víz valamennyi sejt felépítésében szerkezeti anyagként szolgál. Biztosítja valamennyi testfolyadék, nyák folyékony közegét, fenntartja állandóságukat. Tápanyagokat szállít a sejtekhez és elszállítja a salakanyagokat. Szabályozza a testhőmérsékletet a bőrből való kipárolgással. A hidratáltság fenntartása szervezetünk számára létfontosságú.

Rostok

A rostok olyan növényi eredetű szénhidrátok, amelyeket a szervezetünk nem képes megemészteni, ezért eljutnak a vastagbélbe, ahol kifejthetik jótékony hatásukat. Kutatások szerint a rostszegény táplálkozás hozzájárul a cukorbetegség, koszorúérbetegség és emésztési problémák kialakulásához. Számos élelmiszerünk nagyon gazdag élelmi rostokban, így a hüvelyesek, gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök.

Esszenciális tápanyagoknak hívjuk azokat, melyeket a szervezet nem képes maga szintetizálni a normális szükségletnek megfelelően. Ezeket a tápanyagokat élelmiszerekből, változatos étrenddel lehet biztosítani. Fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás az optimális egészség és jóllét érdekében. (Forrás: etk.pte.hu)