A hidegen sajtolás egy olyan eljárás, amelyet általában növényi magvakból vagy gyümölcsből nyert olajok előállítására használnak.
Hidegen sajtolás
A hidegen sajtolás lényege, hogy az alapanyagot alacsony hőmérsékleten (általában 60-70°C alatt) préselik, így minimalizálják a hő hatását a növényi olajokra, és megőrzik a benne lévő tápanyagokat és ízeket.
Ez az eljárás lehetővé teszi a növényi olajok előállítását anélkül, hogy káros vegyi anyagokat vagy magas hőmérsékletet kellene használni, amelyek csökkenthetik az olaj tápértékét és minőségét. A hidegen sajtolás során a magvakat vagy gyümölcsöket alaposan tisztítják, majd apró darabokra vagy péppé zúzzák. Az így kapott pépet préselik, hogy kinyerjék az olajat.
A hidegen sajtolt olajok gyakran nagyon értékes tápanyagokat tartalmaznak, mint például az esszenciális zsírsavak, vitaminok és antioxidánsok. Az ilyen olajoknak azonban rövid a szavatossági idejük, és hűvös és sötét helyen kell tárolni őket, hogy megőrizzék az ízüket és a minőségüket.