Az állati zsírok és a növényi olajok kémiai és tápanyagtartalma nagyon különböző, és ez befolyásolja az egészségre gyakorolt hatásukat.

Növényi olajok és állati zsírok

Az állati zsírok, telített zsírsavakban gazdagok, amelyek hozzájárulhatnak a szívbetegségek és más egészségügyi problémák kialakulásához. Az állati zsírok emellett általában magasabb kalóriatartalmúak, mint a növényi olajok, és kevesebb rostot és antioxidánst tartalmaznak.

A növényi olajok viszont telítetlen zsírsavakban gazdagok, amelyek csökkenthetik a szívbetegségek és más krónikus betegségek kockázatát. Az esszenciális zsírsavak, például az omega-3 és az omega-6 zsírsavak is megtalálhatóak a növényi olajokban, és fontos szerepet játszanak az agy és az idegrendszer megfelelő működésében, valamint az egészséges bőr és haj megőrzésében. A növényi olajok emellett általában alacsonyabb kalóriatartalmúak, több rostot és antioxidánst tartalmaznak, mint az állati zsírok.

Fontos tudnunk, hogy az állati zsírok megkötnek olyan toxikus anyagokat is, amiket az állat nem tud kiüríteni pl. (vegyszerek, nehézfémek, gyógyszerek)

Összességében tehát elmondható, hogy a növényi olajok általában egészségesebbek, mint az állati zsírok, mivel a telítetlen zsírsavak és az antioxidánsok előnyösebb hatást gyakorolnak az egészségre, mint a telített zsírok és a koleszterin. Azonban érdemes megemlíteni, hogy a növényi olajok fajtája és minősége is számít, és nem minden növényi olaj egyformán egészséges.

Különböző zsírsavak

A zsírsavak a zsírok és olajok építőelemei, és a telítettségük szerint oszthatóak különböző típusokra: telített, telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakra.

A telített zsírsavak általában állati eredetű élelmiszerekben találhatók, mint pl. hús, vaj, tejtermékek, tojás, de előfordulnak növényi forrásokban is, mint pl. a kókuszolaj vagy a pálmaolaj. A magas telített zsírsav tartalmú étrend hosszú távon növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, és mivel megterhelő a máj számára is, ezért a túlzott zsírfogyasztás hozzájárulhat a zsíros máj betegség kialakulásához.

A telítetlen zsírsavak általában növényi eredetű olajokban találhatók, mint például az olívaolaj, a napraforgóolaj vagy az avokádóolaj. A telítetlen zsírsavak segíthetnek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, és általánosságban elmondható, hogy egészségesebbek a telített zsírsavaknál.

A többszörösen telítetlen zsírsavakat vagy más néven esszenciális zsírsavakat az emberi test nem képes előállítani, így be kell építenünk az étrendünkbe. A két legfontosabb többszörösen telítetlen zsírsav az omega-3 és az omega-6 zsírsavak.

Az emberi sejteknek van egy zsírsavakból kiépített membránja, amelyik segíti a víz megtartását. A sejteknek az öregedése, egészsége és teljesítőképessége ennek a zsírmembránnak a minőségétől függ. A szükséges zsírt szervezetünk telítetlen zsírsavakból törekszik felépíti, hogy ez a membrán olyan legyen, mint a gumi. Ha több hőkezelt ételt eszünk, akkor a zsírok miatt ez a membrán olyan lesz, mint a műanyag: rugalmatlan és töredezésre hajlamos. Szóval a sejtek minősége ezen múlik.

Ezért ajánljuk a hidegen sajtolt olajkeverékek fogyasztását, amelyen keresztül optimalizáljuk a telítetlen és a telített zsírsavak mennyiségét a szervezeten belül. Azok az emberek akiknek epepanaszaik vannak mindenféleképpen növényi savakkal (gyümölcslevek, zöldséglevek) fogyasszák az olajokat. Ezzel csökkentik az epe terhelését.