Az olajos magvak gazdagok egészséges zsírsavakban, rostokban, fehérjékben, vitaminokban és ásványi anyagokban.

Olajos magvak

Az olajos magvakban található egészséges zsírsavak, mint például az omega-3 és omega-6 zsírsavak, elősegítik a szív- és érrendszer egészségét, csökkentik az LDL („rossz”) koleszterin szintjét, és javítják a HDL („jó”) koleszterin szintjét. Ezen kívül, az egészséges zsírsavak segítenek az agy- és idegrendszer egészségének megőrzésében.

Az olajos magvakban található rostok hozzájárulnak az emésztőrendszer jó állapotához, javítják az emésztést, csökkentik a vércukorszintet, és segítenek a telítettség érzésének fenntartásában.

Az olajos magvakban található fehérjék fontosak az izmok, szövetek, és sejtek megfelelő működéséhez, valamint hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez.

Az olajos magvakban található vitaminok és ásványi anyagok, mint például az E-vitamin, a B-vitaminok, a cink, a magnézium és a vas, hozzájárulnak az optimális vérképzéshez, az immunrendszer működéséhez, a sejtek regenerálódásához és a szervezet egészségének megőrzéséhez.

Az olajos magvak fogyasztása egyszerű és változatos módon beilleszthető étrendünkbe. Azonban fontos, hogy a magvakat mértékkel fogyasszuk, egyrészt magas kalóriatartalmuk miatt, másrészt pedig az olajos magvak más anyagokat is tartalmaznak, mint az esszenciális zsírok, ezért jobban igénybe veszi, azaz bizonyos mennyiség felett túlterheli a májunkat.

Az olajos magvak héjában előfordulnak toxikus anyagok, amelyek sajtolással nem szabadulnak fel, ezek pl. gombák, bizonyos növényvédő szerek, allergén anyagok, amik az olajos magvakból könnyebben kioldódnak a nyálban, a gyomorsavban vagy a bélrendszerben. Ezért előnyösebb hidegen sajtolt olaj formájában bevinni ezeket a esszenciális zsírokat, hogy elősegíthessék a szervezet jobb működését.